1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 6 август 2017 г.

Галет с круши (Pear Galettes)


Необходими продукти:

За маслената кора:


1 чаена чаша обикновено брашно
1 чаена лъжичка захар на пясък
1 щипка сол
90 грама масло със стайна температура, нарязано на малки парчета
3-4 супени лъжици ледена вода

За пълнежа:


4-5 круши почистени от сърцевината и нарязани на тънки полумесеци
Ако крушите не са с дебела кора, не е нужно да ги белите, в противен случай ги обелете;
4 супени лъжици безсолно масло, разтопено
3 супени лъжици кафява захар
1 пакет ванилова захар

Приготвяне:

Пригответе тестото, като смесите в голяма купа брашното със солта и захарта и прибавите маслото. С помощта на пръстите си мачкайте брашното и маслото, докато получите трохи, колкото грахови зърна и не останат сухи участъци от брашното. Прибавете 3 супени лъжици ледена вода и омесете. Ако тестото се залепва и придържа на топка, когато го притиснете, значи е готово. Ако още не може да се събере, добавете още една супена лъжица вода.
Готовото тесто, направете на плосък диск и го увийте в найлоново фолио. Приберете го в хладилника за 1 час.

Включете фурната да загрява на 200⁰С.

Смесете кафявата захар и ваниловата захар.
Поръсете малко брашно директно върху хартията, на която ще печете галета и разточете тестото на кръгла кора с дебелина ½ сантиметър. Намажете кората с разтопеното масло и поръсете с малко захар. Подредете крушите, като оставяте 5 сантиметра борд от външната страна на кората и ги поръсете с една супена лъжица захар. Завийте крайчетата на маслената кора навътре, като покривате част от крушите с нея и намажете борда с разтопеното масло. Поръсете и останалата захар върху него.

Печете галета 40-45 минути, докато тестото стане с приятен кафеникав загар.
След готовност го оставете да се охлади напълно преди да го нарежете, защото тестото е изключително крехко и се чупи, докато е топло. Ако ви харесва, можете да поръсите галета и с пудра захар преди сервиране.
 
 За мен това тесто е най-доброто и вкусно маслено тесто за тартове, галети и други подобни. Много е крехко, но е изключително вкусно. Другия вариант е с яйце в тестото, което става малко по-жилаво и не се рони толкова лесно и задържа формата си по-добре, но вкусът му не е като на това простото с масло, брашно и вода.

Да ви е сладко!

2 коментара :

  1. Танче,
    при теб всичко е изпипано до съвършенство.Галетът както и боровинковата панакота изглеждат направо съвършени.Много обичам боровинки и аз също приготвям десерти с тях.Великолепни рецепти.
    Поздрави, весело и прохладно лято ! Лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам галет, много даже! Макар никога да не съм правила точно с любимите ми круши...явно трябва да се поправя!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...